Radiostem Leo De Vos blikt elke dag terug op de bijzondere momenten op Flanders Horse Event. Gisteren zat hij samen met… jawel, nog een Devos!

Even een open staldeur intrappen. Flanders Horse Event, dat is hoogstaande sport in een verrukkelijk kader, dat is wel heel evident voor alle paardensportliefhebbers. Maar de jaarlijkse hoogmis in Beervelde is meer dan dat. Een gemoedelijk sociaal platform waar de ontmoeting met vrienden en bekenden deugd doet. Terwijl paarden en ruiters de strijd aanbinden in een boeiende 1m30 wedstrijd, een doorslag van de wedstrijd van gisteren, schuiven we even aan bij bondscoach Dirk Demeersman.

Dirk is niet ten onrechte de ambassadeur van deze internationale jumping en dus volgt hij van kortbij de prestaties van al die ruiters. Straks, dat is maandag, vertrekt hij naar de Spelen in Rio om er Nicola Philippaerts en Jerome Guery bij te staan en ook Karin Donckers en Joris Van Springel, onze eventingruiters die hij in de voorbereiding op het springonderdeel met overgave heeft gecoacht.

Wat verder in de buurt van de stallen lopen we Hendrik Denutte tegen het stoere lijf. Hij heeft opnieuw de 1m30 wedstrijd succesvol afgerond, zijn veertiende overwinning in de historie van FHE. Wat een klasbak, wat een heerlijke ruiter. Gedreven en bescheiden, zo hebben we ze graag.

Maar er is meer. Op het programma staat de eerste kwalificatiematch voor de Grote Prijs van zondag. Het grote werk, zeg maar. Met niet minder dan 66 starters en Pieter Devos die halfweg de touwtjes in handen neemt, een knappe tijd neerzet en al de anderen die er hun tanden op stuk bijten. We treffen een erg gelukkige winnaar na de prijsuitreiking.

Pieter Devos : ”Ja, toch weer heel fijn om te winnen, zeker hier in Beervelde, een van de mooiste wedstrijden bij ons, het doet echt deugd. Ik kom hier nu voor de tiende keer, Beervelde staat ieder jaar weer op mijn agenda. Ik ben hier met drie paarden en geloof me, heel erg gemotiveerd. Supergoede piste en altijd immense belangstelling en dan wil je graag winnen.”

  • Jij in goede doen maar ook Espoir staat er weer.

“Ja, dat maakt me erg blij. Espoir heeft een rustperiode achter de rug, heeft erg goed gelopen in Ascona en hier in Beervelde wil ik hem graag op het goede spoor zetten voor vijfsterrenwedstrijden. De conditie is er voor een goeie prestatie in de Grote Prijs.”

  • Je broer Wouter deed zijn stinkende best om je toch nog de pas af te snijden maar het liep mis.

“Wouter was te gretig. Ik had hem gewaarschuwd, begin niet te gretig, er komen nog stevige sprongen, tempo en rust bewaren maar hij heeft niet willen luisteren. Dat overkomt mij ook wel.”

  • Espoir is klaar voor de Grote Prijs?

“Ongetwijfeld. Supercompetitief en in blakende vorm.Heeft al een hele rist overwinningen behaald de laatste tijd, onder meer een nulrit in Chantilly. Alleen jammer dat ik hem niet eerder, jonger ,onder het zadel heb gehad. Dan zou het misschien nog een ander verhaal zijn geweest. Maar, first things first, reken me maar bij de kandidaten voor zondag.”

Opgepast, ruiters, als de vos de passie preekt, let op uw kansen!

Wij danken onze sponsors