Maximilian Schmid is de naam. De zesentwintigjarige Duitser uit Utting am Ammersee zorgde voor de grootste verrassing van Flanders Horse Event 2016. Een beetje anoniem doorgeschoven naar de Grote Prijs waar zijn naam nooit viel bij wie een gok deed op de winnaar van de OCP prijs. Daarbij vielen vooral de namen van Niels Bruynseels, Pieter Devos, Jonna Ekberg, Tiffany Foster, Gert Jan Bruggink en Gudrun Patteet. De jonge Duitser zette ze allemaal een flinke neus in een spannende barrage met vijftien. En achteraf de vraag : wie is die Maximilian Schmid? We vroegen het hem.

“ Of dit mijn mooiste overwinning is? Ja, misschien wel, al was mijn eerste plaats vorig jaar in de Grote Prijs van Olomouc in Tsjechië ook niet mis. Met hetzelfde paard overigens. Chacon 2 is een Oldenburger ruin van Chacco-Blue en Aventyno, tien jaar, met groot springvermogen en, wat natuurlijk heel belangrijk is in een barrage waarbij je alle zeilen moet bijzetten, Chacon is echt wel heel snel”.

Dat konden de duizenden rond de wonderlijke arena van d’Heyboght in Beervelde trouwens zelf wel zien. Niemand die aan het slot van die bloedstollende barrage nog maar dacht dat Constant van Paesschen en Carlow van de Helle nog konden voorbijgereden worden. Daarvoor had dit duo teveel indruk gemaakt en was Chacon nu ook niet de snelste geweest in het basisparcours. Maar ja, wat betekent dat nog allemaal…achteraf.

Toch even het verhaal van die Grote Prijs. Met 59 aan de start. Wat veel misschien waardoor aan het slot van het basisparcours de spanningsboog behoorlijk verslapte. Maar anders werd het natuurlijk in de eindstrijd waarvoor zich vijftien combinaties wisten te melden. Verrassende afvallers waren Guy Williams, Gert Jan Bruggink, Pieter Devos, Gudrun Patteet en William Whitaker. Dat maakte de zaak niet van de vijftien overblijvers die door parcoursbouwer Louis Koninckx een lange barrage met acht hindernissen voorgeschoteld kregen.

Het was even wachten op de eerste nulrit en die kwam er met Constant van Paesschen op de negenjarige hengst van Stoeterij van de Helle. Een scherpe tijd waarop de volgenden zich de tanden stuk beten. Zo onder meer Caroline Poels (7 strafpunten), Jonna Ekberg, 4 ,net als Lorenzo de Luca, en ook de Canadese Tiffany Foster (al dromend van Rio?) met twee fouten. En toen hapte Maximilian Schmid toe. Een dolle en toch gecontroleerde rit leverde hem een voorsprong van zeven honderdsten van een seconde op. En de leiding. Maar nog was het niet afgelopen. Stephan Detry als laatste in de ring, niet meteen op zoek naar de overwinning, wel naar een mooie ereplaats. Het leek deze fijne ruiter aardig te lukken met Catwalk Capone maar hij kon het toch niet helpen dat het laatste balkje sneuvelde. En zo tuimelde de jongeman uit Nieuwpoort van plaats 5 naar 9. Hij zorgde voor een bewogen slot van deze Grote Prijs, dat wel.

O ja, de Duitse winnaar had bij zijn viering ook nog maar eens warme woorden van lof voor de uitmuntende organisatie en de onvergetelijke sfeer in Beervelde. En als je dan ook nog met de beker en een mooie toegift mag vertrekken..

Tekst: Leo De vos

 

Wij danken onze sponsors