Op deze Family Day was het opnieuw een familiezaak vanavond in de Prijs FHE, de zogenaamde kleine Grote Prijs: net zoals donderdagavond in de Masters was het Devos tegen Devos in een barrage waar de spanning te snijden was. Veertien van de 44 combinaties wisten zich te plaatsen voor de barrage in deze 1m50 rubriek tellend voor de Longines wereldranking. Pieter Devos zette met Haloubet Hitchcock (Baloubet du Rouet x Heartbreaker) een ijzersterke tijd van 42.28 seconden neer waar de volgende ruiters hun tanden op braken.

Laatste om de piste te betreden waren Wouter Devos met Tonik Hero (Ogano Sitte x Elegant de l’Ile). Even leek het alsof Wouter zijn broer zou inhalen, maar uiteindelijk werd het met een tijd van 43.06 seconden de tweede plaats. Dubbelinterview met de broers Devos:

Hoe is Flanders Horse Event tot nu toe al verlopen?

Pieter: “dat kon niet veel beter! Donderdag waren Wouter en ik ook al eerste en tweede, en vandaag terug. Daar zou je voor tekenen hé, dat het zo in de familie blijft”.

Wouter: “Supergoed! In de Masters werden we ook al 1 en 2, en het was een bijzondere tweede plaats, want ik reed Just Me D, dat is een nieuw aankomend talent dat ik nog maar 6 maand rij. Hij is de opvolging voor Tonik Hero en Emporio, en het is de eerste keer dat ik met hem iets kon doen.”

Wat dacht je te kunnen behalen toen je in deze proef binnenging?

Pieter: “Ik had een beetje gevoeld dat ik het kon winnen, Haloubet Hictchock had in de eerste rond ook al heel goed gesprongen en is een heel competitief paard. Ik had een goed gevoel na de eerste ronde, dus het zat erin.”

Wouter: “Voor mij was het vooral belangrijk om mijn eigen parcours te rijden. Deze proef is wel speciaal voor mij, want het is intussen het derde jaar op rij dat ik tweede word. Stiekem hoopte ik het toch goed te doen.”

Wat zorgde ervoor dat jullie in deze proef vooraan eindigden, volgens jullie?

Pieter: “Het is een groot voordeel om je paard goed te kennen wanneer het zo snel moet gaan, en dat is bij mij en Haloubet Hitchcock het geval. Ik weet dat ik met hem niet te kort mag draaien, het belangrijkste is dat ik zijn ritme niet onderbreek, en dan kan ik hier en daar een galoppas minder maken. Dat scheelde natuurlijk heel wat op de lange lijnen.”

Wouter: “Tonik is vanzelf een heel snel paard, en heeft meer vermogen dan je ‘m zou geven. Ik heb een beetje een mindere periode gehad, maar nu geloof ik weer helemaal in hem en laat ik hem zelf springen, en dan doet hij het goed.”

Hoe voelt het om je broer weer te verslaan, Pieter?

“Ik had het Wouter evengoed gegund. Meer zelfs, ik hoopte eigenlijk een beetje dat hij won, hij heeft echt zo goed gereden! Weet je, we hebben samen een bedrijf, we zitten samen in de sport, en het is gewoon super dat je elkaar zo goed kan aanvullen en op dit niveau kan presteren”.

Wouter, hoe voelt het om weer na je broer te eindigen?

“Dat vind ik helemaal niet erg! We rijden voor dezelfde stal en trekken aan hetzelfde eind. Het is gewoon fantastisch dat we als familie op één en twee staan!”

Wouter en Pieter, wat hopen jullie morgen in de Grote Prijs waar te maken?

Pieter: “Mijn paarden zijn in vorm, dat hebben ze mij afgelopen tijd wel bewezen. Morgen is een nieuwe dag natuurlijk, en er zal opnieuw keihard moeten gereden worden, maar ik schat de kans wel hoog in om foutloos te blijven. Morgen neem ik Gin D mee, het paard dat mijn vrouw Caroline Poels heeft opgeleid. Ik heb hem in april overgenomen, en de twee uitschieters met hem zijn de overwinning in de Grote Prijs van Knokke en de Masters hier. Ik hoop dat ik met hem iets kan waarmaken morgen.”

Wouter: “Morgen neem ik Emporio naar de Grote Prijs. Hij won al de kleine Grote Prijs in Knokke en liep in Lier als voorbereiding voor hier. Over wat ik hoop durf ik me nog niet uitspreken, we zien wel”.

En het werd een Belgisch podium in deze kleine Grote Prijs, want de top drie werd afgesloten door Virginie Thonon, die High Tech Vy de Septon naar foutloos rondstuurde in de barrage in een tijd van 43.06 seconden.

Het is duidelijk: de Belgen zijn in bloedvorm hier in Beervelde. Het belooft morgen dus nog een spannende strijd te worden…

Klik hier voor de volledige resultaten

Wij danken onze sponsors