Flanders Horse Event is meer dan een wedstrijd, dus brengen we meer dan gewoon sportnieuws. Speaker en radiostem Leo De Vos brengt ons elke dag een stukje over een opmerkelijk moment tijdens dit bijzonder evenement. 

Een doordeweekse donderdag in augustus ziet er in de heerlijkheid van Beervelde helemaal anders uit : vrolijke paarden, ruiters met een plan en een publiek van kenners die met waarderende blik de opeenvolgende wedstrijden keuren en volgen. Met plots wat meer aandacht en scherpte wanneer om vier uur de meest gereputeerde en ambitieuze ruiters de ring komen opeisen. De eerste van een reeks driesterrenwedstrijden van de elfde editie van Flanders Horse Event in de fraaie arena van d’Heyboght.

Dit zijn veelal de paarden die zondag in stelling gebracht worden voor de prestigieuze Grote Prijs. Eén van hun ruiters zal dan de opvolger worden van de Franse topper Simon Delestre, winnaar in 2014 en van Jonna Ekberg, de verrassende laureaat van vorig jaar. Maar dat is voor zondag. Nu wacht een inleidend parcours in twee fazen, in alle vriendelijkheid gebouwd door Louis Coninckx en zijn twee assistenten.

Schoon volk aan de start. Gewezen kampioenen van België als Koen Vereecke en Lieven Devos, ruiters met naam en faam als Cameron Hanley, William Whitaker, Pieter Devos, Catherine Van Roosbroeck, ex-winnaars ook van de GP als Patrik Spits, Gert Jan Bruggink en Niels Bruynseels. En natuurlijk een hele reeks ambitieuze outsiders. Dat is Beervelde.

De stress en de druk zijn nog niet voor vandaag. A walk in the park? Voor sommigen wel, anderen ruiken een mooie plek bij de aftiteling. Vierenvijftig combinaties aan de start. Het nummer 21 is Hendrik Denutte, 40 jaar uit Ieper. Spurt met de achtjarige Doxanne (KWPN v.Zacharov) naar de leiding en geeft die niet meer af.

Een verrassing is deze overwinning vast niet. Al van de eerste editie van FHE is Denutte een vaste en geestdriftige deelnemer. En dat heeft geloond. Zo heel precies weet hij het niet maar dit moet zijn dertiende zege zijn in Beervelde. Wie doet beter? Ook elders liet de West-Vlaming al mooie dingen zien, zoals vorig jaar in Boedapest met twee foutloze omlopen in de landenwedstrijd. Met het paard van zijn goede vriend Quinten Bradt. Een verhaal dat Hendrik Denutte emotioneel doet belanden bij vader Marc Bradt  die voor enkele maanden bij een ongeval om het leven kwam. “Aan deze man heb ik alles te danken, hij maakte van mij de ruiter die ik ben en opende voor mij deuren naar een mooie toekomst .Ik mis hem nog elke dag.” Straks na de Masters volgt een moment van ingetogenheid. Hendrik wil dan even het woord nemen. Dankuwel zeggen ook.

In de Grote Prijs van zondag brengt Denutte de elfjarige Antigon Quality (Berlin/Heartbreaker) in het strijdperk. Hij heeft er zin in.Wie weet?

Wij danken onze sponsors