Het is bijna zover… binnen 4 weken gaat de elfde editie van Flanders Horse Event van start!

Vijf dagen topsport in het idyllische groene kader van Stoeterij d’Heyboght, afgewisseld met shows en de gerenommeerde Belgian Warmblood Foal Auction. Afgelopen zaterdag werd tekst en uitleg gegeven ter gelegenheid van een persconferentie, gevolgd door een gezellige barbecue in de stallen van Stoeterij d’Heyboght en afgesloten door de fotosessie van de veulenselectie van de BWFA. We vatten het even voor u samen…

Van een feest voor vrienden naar een feest voor de sport

Flanders Horse Event begon ooit als een kleine, regionale wedstrijd onder vrienden.

“We begonnen met 5 euro in de kas”, zette Patrick Gansbeke in. “Nu hebben we niks in kas, maar wat hebben we plezier (lacht).

FRA_5186B-Team

Toen Patrick en zijn team tien jaar geleden begonnen aan de internationale wedstrijd, was dat met een beperkt budget van € 275.000. Vandaag de dag is dat € 1.250.000. Wat begon als een verhaal waar een vijftal standhouders op af kwamen, is intussen uitgegroeid naar meer dan 50 standhouders en een reputatie om “u” tegen te zeggen. En we mogen uitkijken naar nog mooie edities de komende jaren: “ons team heeft zich geëngageerd om er nog zeker 5 jaar mee door te gaan”, is de belofte van Patrick.

Raad der Wijzen

De ploeg van weleer bleef, maar werd uitgebreid met de ‘Raad der Wijzen’. Peter Van Miegroet, Jo Beddeleem, Hans Plessers en Hubert Hamerlinck zijn er om de organisatie extra bij te staan.

“Wij zijn er om wat al een uitstekende organisatie was nog te verbeteren, en een extraatje bij te brengen”, vertelt Peter Van Miegroet.

Zo worden de rondleidingen van vorig jaar, die de VIP-gasten een blik achter de schermen gaven, dit jaar nog uitgebreid. “De meeste wedstrijden hebben 70% paardensport en 30% VIP-experience. In Beervelde leven VIP en sport vloeiend samen, in een mix van lifestyle, fun, sport en casual chic”.

Topkwaliteit voor ruiters en bezoekers

Het succes van Flanders Horse Event? De compactheid van het concours, maar ook de inzet voor de ruiters, als je het Caroline De Rooze vraagt.

FRA_5118B-Caro“Wij zijn geëvolueerd van een tweesterren naar een driesterren evenement, en daarin proberen wij de beste te zijn. De ruiters hebben een mooie pot prijzengeld van € 206.000 en worden hier in de watten gelegd. Maar ook aan het publiek is gedacht: de toegang is volledig gratis, zodat iedereen kan komen genieten van de sport en het feest hier”.

“Flanders Horse Event heeft één piste, maar wel één van topkwaliteit. Wij hebben de nominatie om een vijfsterrenconcours te worden, maar wij houden het bewust liever kleiner en streven naar de beste driesterrenwedstrijd, zodat de ruiters tevreden zijn en elk jaar willen terugkeren”, vult Danny De Mol aan.

 

 

Highlights

Een van de highlights van het programma is de Battle of the Clubs, startend op woensdag 3 augustus. Deze wedstrijd is een gigantisch succes: de inschrijvingen zijn niet meer bij te houden. Maar liefst 38 clubs zijn nu al ingeschreven voor deze reeks, waarvan de ontknoping op zondag plaatsvindt.

Ook de reeksen van tweesterren- en driesterrenniveau, met vier proeven geldend voor de Longines FEI ranking, vormen de rode draad doorheen de vijf dagen, die telkens afsluiten met feestjes. Op zaterdag, de Kids Day, met optredens van onder andere Kabouter Plop, is er ook de finale van de jonge paarden-rubrieken, voor de BWFA auction. Zondag sluit FHE in schoonheid af met de Grote Prijs van de 2* en 3* en een demonstratie van de Belgian Driving Association, een organisatie die ment met traditionele, gerestaureerde koetsen en in authentieke kostuums.BDA5

Belgian Warmblood Foal Auction

Het werd reeds vermeld, op zaterdagavond mogen we alweer uitkijken naar de veiling van de BWFA, ieder jaar een groeiend succes op Flanders Horse Event.

“Wij organiseren al 16 jaar deze veiling, en elk jaar is het succes groter. Met de crème de la crème van de veulens in onze selectie mag dat geen verrassing zijn”, licht Hubert Hamerlinck toe.

“100 veulens werden gepresenteerd over drie selectiedagen”, vult Lieselot Hamerlinck aan. “25 werden uiteindelijk weerhouden voor de veiling. Dat zegt veel over de kwaliteit die we voorstellen. BWFA wil het platform voor de promotie van Belgisch gefokte veulens zijn, en ieder jaar worden veulens verkocht naar het buitenland. Vorig jaar was dat 20%, en was een groot percentage aankopen voor Belgische sportstallen.”

Maar de veiling is meer dan dat alleen: tijdens deze nocturne wordt alles in het werk gezet om er een groot feest van te maken voor het publiek, met muziek, vuurwerk, en dit jaar een extra act, als we veilingmeester Dirk Zagers mogen geloven.

bwfa2“Met vaders uit de top 5 van de wereldranking zoals Kannan, For Pleasure en Cornet Obolensky, maar ook jonge beloftevolle hengsten zoals Carlow van de Helle, en stuk voor stuk de allerbeste moederlijnen, wordt het weer een ‘cru’ om van te snoepen dit jaar”.

“Het feit dat er dit jaar weer uitstekende moederlijnen bijgekomen zijn, is toch een teken dat de goede fokkers mee op de kar springen, zodat de BWFA jaar na jaar nog betere producten kan voorstellen”, sluit Tom Van De Vijver nog af.

Facts & figures

Flanders Horse Event mag dan vlak voor de Olympische Spelen vallen, dat wil niet zeggen dat zij niet, zoals elk jaar, kan rekenen op haar harde kern. Binnenkort kunnen we meer namen aankondigen, maar we kunnen nu al rekenen op Tiffany Foster en de leden van het Canadese en Amerikaanse team. Andere grootheden blijven vast niet uit.

Om af te sluiten geven we nog enkele facts & figures mee:

  • CSI2* – CSI3* – CSIYH
  • Top 5 Belgische outdoor jumpings
  • € 206.000 prijzengeld
  • +/- 6000 VIP gasten
  • 500 bezoekers
  • 180 ruiters
  • 440 paarden
  • 27 landen
  • 4 continenten: Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Azië

 

 

Wij danken onze sponsors