Dit jaar werd de Belgische biercultuur door Unesco uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed waarmee bevestigd wordt hoe fier we op ons bier mogen zijn. De organisatie van het Flanders Horse Event heeft de beslissing genomen om op de editie van dit jaar een Belgian Beer Bar aan te bieden en deed beroep op zytholoog (biersommelier) om de bezoekers een selectie Belgische bieren te ontdekken.

Sven, kan je jezelf kort voorstellen?

Vorig jaar studeerde ik af als zytholoog aan de SYNTRA, maar eigenlijk ben ik al heel lang actief in de horeca. Op mijn zestiende begon ik in het Feestpaleis te Beervelde als barman, en in de jaren nadien heb ik steeds als garçon of barman gewerkt als bij-job. In 2009 startte ik mijn eigen dorpscafé, dat is verkocht in 2015. Ik heb ook meegedongen aan een aantal wedstrijden en behaalde bijvoorbeeld de derde plaats in de wedstrijd “beste professionele bierschenker van België”, vorig jaar. Intussen startte ik SDP Horeca+, een bedrijf dat vier kleine artisanale brouwerijen vertegenwoordigt, maar ook zorgt voor events, inrichting en hulp bij feesten, opstellen van Bier-kaarten en suggesties, degustaties en brouwerijcoaching.

Hoe verliep het contact met Flanders Horse Event?

Heel goed! Het contact was warm en professioneel, met een hele duidelijke uitleg van wat de bedoeling was.

Wat zijn, volgens jou, de troeven van Flanders Horse Event?

De grootste troef is denk ik een organisatie met enorm veel ervaring, dat de nodige contacten kan leggen en mooie initiatieven brengt op haar evenement. Met de Belgian Beer Bar spelen ze mooi in op de bierhype en de evenementen rond dit product die volop georganiseerd worden.

Waar mogen we ons aan verwachten bij de Belgian Beer Bar?

Bij de Belgian Beer Bar zal men kunnen kiezen om een bierproefplankje van 4 of 6 bieren (telkens 12,5 cl) te kopen. Bij elk van deze bieren kan de nodige informatie worden meegegeven over de brouwerij, geschiedenis, het bier, de bierstijl, de smaak, foodpairing e.d. De proever kan dan kiezen welk(e) bier(en) hij verder wenst te degusteren tijdens het Flanders Horse Event 2017 in de drie bars op de terreinen, of om een fles aan te kopen om mee te nemen.

De keuze van aangeboden bieren zal zijn:

Van brouwerij Alken – Maes : Affligem Blond, Affligem Dubbel
Van brouwerij De Landtsheer : Malheur 6, Malheur 10
Van brouwerij Bosteels : Tripel Karmeliet, Deus.

Wat mogen we je wensen voor deze editie van Flanders Horse Event?

Dat we veel mensen aan het bier krijgen! Uiteindelijk is het toch het mooiste Belgische product dat er is… De organisatie toont met dit initiatief in ieder geval al haar trots op de Belgische bieren door haar publiek ze op een kwalitatieve manier te laten ontdekken.

 

De BELGIAN BEER BAR is te vinden in de Clintonbar. Ga er zeker eens een kijkje nemen, en geniet van de degustatie in het uitzonderlijk kader van Flanders Horse Event.
Gezondheid!

Met dank aan Sven De Paepe voor de bijdrage.

Wij danken onze sponsors