Leo De Vos blikt dagelijks terug op de sterke momenten van Flanders Horse Event. Vandaag heeft hij het over de prestatie van Thierry Goffinet in de Masters, op donderdagavond.

Donderdag in de heerlijkheid van domein d’Heyboght eindigde met een overgetelijk hoogtepunt. Dit is niet zomaar een gratuït statement. Nee, wie het scenario van die zachte avond in Beervelde op voorhand had geschreven , had vooral ongeloof over zich heen gekregen. De werkelijkheid was nooit zo overtuigend. Een feestelijke nocturne en het helle licht over de arena die er in dat fraaie stukje Lochristi altijd bijligt als een Caraïbisch strand. En al die mensen die zich in dichte drommen opmaakten voor de traditionele ‘Masters’. Altijd weer een schot in de roos op Flanders Horse Event.

Tien absolute toppers in de ring. Gebeten om te winnen, gefocust op de eerste plaats. Immers, ‘the winner takes it all’ of toch bijna alles. Ereplaatsen zijn voor de eer. Dat maakte ook dit jaar weer deze  Masters tot een ongelooflijk spannend kijkstuk. Een beetje een schaakspel op niveau : binnenkomen met de blik over al die obstakels en dan de arm in de richting van de hindernis die hoe dan ook hoger zal moeten. Lager mag helaas niet.

En zo klom in die heerlijke avond de wedstrijd naar een absolute climax. Met vijf ruiters die lang bleven aanklampen maar uiteindelijk moesten afhaken. Dat was het lot van Ramzy Al Duhami, Catherine Van Roosbroeck, Wilm Vermeir, Niels Bruynseels en Cameron Hanley. Vijf andere combinaties evenwel bleven overeind in deze boeiende strijd. Alle vijf tot vijf keer foutloos. Ongezien. Knappe prestatie uiteraard ook van de parcoursbouwers.

Ook Pieter Devos zag zijn kansen nog gaaf met de jonge merrie Claire Z. Wat een opsteker! En dan waren er de twee ex GP winnaars Gert Jan Bruggink en Jonna Ekberg met de elfjarige BWP-er Freestyle. Nog bij de finalisten : Thierry Goffinet, wellicht een van de meest onderschatte Belgische ruiters, en het Britse monument Guy Williams met zijn Depardieu van ’t Kiezelshof, schimmel en grote charmeur. Met al die kleppers naar een adembenemende barrage. Hoe mooi kan deze sport zijn.

Pieter Devos en Jonna Ekberg maakten dat ene treiterige foutje maar de andere drie leverden een sierlijk gevecht met de tijd.Fracties van seconden bleken beslissend. De snelste, met een half secondje, meer niet ,werd Thierry Goffinet met de tienjarige Artuur Z (Andiamo x Baloubet du Rouet) voor de vijfenveertigjarige Guy Williams die achteraf alleen maar woorden van lof had voor zijn Belgisch paard . ‘We didn’t make one fault and yet only a second place. What a race!’. Bruggink tenslotte werd derde. Van die laatste Nederlandse ruiter hebben we onze favoriet gemaakt voor zondag. Zomaar een voorgevoelen.

Wij danken onze sponsors