Wat een strijd gisterenavond in de Prijs Mas Tu Vu, de kwalifcatieproef voor de Grote Prijs van zaterdag tellend voor de FEI ranking. Maar liefst 22 van de 63 ruiters reden zich naar de barrage, maar daar was het even wachten op de eerste die het pittige parcours foutloos wist rond te komen.

 

Wouter Devos deed het, en hoe. Met Tonik Hero, zijn SBS-ruin uit Ogano Sitte x Elegant de l’Ile deed hij het publiek de adem inhouden en zette hij een razensnelle tijd van 42.39 seconden neer. Met nog meer dan 10 combinaties na hem was het in spanning afwachten of iemand het beter deed, maar de overige ruiters beten zich de tanden stuk op deze tijd.

 

Jeroen Appelen deed een zeer verdienstelijke poging om Wouter van zijn troon te stoten met Grappeloup van het Reenhof (Larino x Kashmir van Schuttershof) en kwam erg dicht in de buurt, maar kwam enkele honderdsten te kort (42.62 sec.) en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Ook de Ierse ruiter Peter Moloney reed een sterke, snelle barrage met d’Atlantique Royale (Udarco x Kannan), maar ook zijn 42.93 seconden kon net niet aan de tijd van Wouter tippen. We vroegen Wouter hoe zijn wedstrijd verloopt tot nu toe.

 

“Ik ben hier pas toegekomen, eigenlijk. Eerder vandaag reed ik al met Just Me D ter voorbereiding van de rankingproef morgen, en dan deze proef met Tonik Hero. Ik rijd Just Me al anderhalf jaar en ze is in stijgende lijn aan het presteren. Just Me D is nog jong met haar negen jaar, maar ik heb veel hoop in dit paard als vervanging van Tonik”, zet Wouter in.

 

“Alles kon in deze barrage: er waren veel ruiters en er was nog niemand voor mij foutloos, maar er kwamen er ook nog veel achter mij. Ik kon voor foutloos gaan, maar als ik pech heb kan ik zondag evengoed een fout krijgen, dus ik besloot om toch snel proberen te rijden.”

 

Veel ruiters gingen in de fout in deze barrage. Wat waren, volgens Wouter, de moeilijkheden?

 

“De opstelling van de RES-hindernis was best moeilijk en het was ook een lange barrage, dus er werden volgens mij wel overal wel fouten gemaakt.”

 

Jeroen Appelen en Peter Moloney deden beide een gooi naar de eerste plaats, maar waren Wouter net niet snel genoeg af. Wat deden zij anders, volgens Wouter?

 

“Jeroen stond eigenlijk voor op mij, maar op de lijn naar de laatste hindernis nam hij één galopsprong meer en volgens mij verloor hij daar zijn tijd. Peter heeft een paard met heel veel galop maar kreeg in het begin een beetje een miscommunicatie. Wat bij mij, denk ik, het verschil heeft gemaakt is dat ik veel en kort ben doorgedraaid.”

 

Zondag rijdt Wouter de Grote Prijs met Tonik, en hij ziet het zeker zitten hoewel hij voorzichtig blijft over de uitkomst: “Tonik is goed in vorm, maar een fout is natuurlijk snel gebeurd”.

 

Klik hier voor de volledige resultaten

 

 

Tekst: Kim Schoukens – Ekimedias

Foto: Kristof Wellekens – Fotoroyal

Wij danken onze sponsors